Bij ieder sloopwerk wordt er eerst gecontroleerd op de aanwezigheid van asbesthoudende materialen. Dit kan overal in zitten, van plafondplaten tot cv-ketels en dakbedekking.
Bij particulieren gaat het vaak om asbesthoudende golfplaten op schuurdaken. Wanneer er asbest is aangetroffen wordt er een inventarisatierapport opgesteld worden en vindt er een risico-analyse van de locatie plaats. In dit rapport wordt o.a. aangegeven waar zich het asbest bevindt, hoeveel het is, welk soort en in welke risico-klasse dit thuis hoort. Aan de hand van dit rapport kan een prijsindicatie worden gegeven en moet de sloopmelding door de opdrachtgever worden aangevraagd bij de Gemeente. Vervolgens maken wij een werkplan en kan de uitvoering van de asbestverwijdering aanvangen. Na afloop van de sanering vindt een visuele inspectie en/of een vrijgavemeting door een laboratorium plaats en wordt de werkplek weer vrijgegeven.
Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Asbest is gevaarlijk voor uw gezondheid wanneer asbestvezels vrijkomen en u deze inademt. Dit kan gebeuren als asbest in slechte staat verkeert of als het ondeskundig wordt verwijderd.
Asbestvezels kunnen bij inademing diep in de longen doordringen. Op termijn kan dit buikvlies- en,longvlieskanker (mesothelioom) en asbestose (stoflongen) veroorzaken.
Asbest is te herkennen aan de vezelachtige structuur. Meestal heeft het een witte tot lichtgrijze kleur. Asbest in cementplaten zit meestal in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen, in of bij cv-installaties, op galerijen van flats en als golfplaat op schuren en garages. Ook in sommige soorten vinylzeil, geproduceerd tussen 1963 en 1983, en in een bepaald type oude harde vinyltegels komt asbest voor.
Ook in industriƫle CV-installaties komt veelvuldig asbest voor. Een voorbeeld van een dergelijke installatie ziet u op de bovenstaande foto.
Er bestaan verschillende soorten asbestmineralen. Asbestvezels zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen: De spiraalvormige of serpentijnachtige, waaronder chrysotiel (ofwel witte asbest)
De rechte of amfiboolachtige, waaronder crocidoliet (blauwe asbest), amosiet (bruine asbest), anthophylliet (geel), tremoliet (grijs) en actinoliet (groen).
Chrysotiel/wit asbest is veruit het meest toegepast (ruim 90%), maar ook van amosiet/bruin asbest en crocidoliet/blauw asbest (samen 10%) zijn substantiƫle hoeveelheden in allerlei producten op de markt gebracht. Bruin en blauw asbest behoren tot de amfiboolgroep die gevaarlijker zijn dan chrysotiel.
Alleen aan de kleur van het ruwe asbest kan men zien tot welke soort het asbest behoort. Wanneer het materiaal verwerkt is, kan dat niet meer. Alleen laboratoriumanalyse kan dan nog uitsluitsel geven.
Kreuze Asbestsanering - advies en sanering, is gecertificeerd door de SCA.
Bel ons voor het maken van een afspraak:Voor het omgaan met asbest gelden wettelijke regels. Welke regels van toepassing zijn, hangt af van de vraag of u in het kader van beroep, bedrijf, opdrachtgever of als particulier met asbest omgaat. Zo is voor werkgevers, werknemers en voor zelfstandige beroepsuitoefenaars altijd het Arbeidsomstandighedenbesluit van belang. Particulieren die asbestbevattend materiaal willen verwijderen krijgen te maken met het Asbestverwijderingsbesluit 2005 en het Bouwbesluit.
Bedrijven en instellingen en zelfstandig werkenden die asbest willen (laten) verwijderen uit een bouwwerk of object, moeten met beide besluiten rekening houden. Omdat de gevaren die verbonden zijn aan het werken met asbest groot zijn, geldt het Arbeidsomstandighedenbesluit voor wat betreft asbest niet alleen voor werkgevers en werknemers, maar ook voor zelfstandigen zoals landbouwbedrijven. Daarnaast is nog andere regelgeving relevant zoals het Productenbesluit asbest. Het Productenbesluit asbest verbiedt onder andere het in voorraad houden en bewerken van asbest.